ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ - Ο ΓEΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ κ' Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΠΑΝ:


ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ: "NA ΚΟΙΤΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ."

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ:
"ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΟΥ, ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ, ΘΑ' ΝΕΡΓΗΣΩ ΚΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΜΟΥ ΚΑΜΟΥΝ"

ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝ ΕΙΠΩΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΩΣ "ΑΚΡΑΙΟ"

Ο ΝΙΤΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο ελληνικός και έχη καταπολεμηθεί τόσο πολύ απο τόσο πολλούς λαούς, οι οποιοι δεν προσέφεραν τίποτα εις αυτήν"
F. Nizsche

9/6/10

Ο υπερνομάρχης Ροδόπης- Έβρου κ. Μηνόπουλος σε γιορτή για την κατάκτηση της Θράκης απο τους Οθωμανούς.

ΣΕ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΑΣ" ΝΟΜΑΡΧΗΣ


Ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί 3-6-2010

Το επί αιώνες συνεχιζόμενο έθιμο του ¨40 κουρμπάνια¨ θα πραγματοποιηθεί πάλι φέτος σε περιοχή κοντά στη Χλόη. Στην τελετή που κάθε χρόνο ενώνει εκατοντάδες ανθρώπους μας, θα αναγνωστούνε προσευχές και θα προσφερθεί το περίφημο φαγητό Μπακιρλαμά. Στο ¨40 Κουρμπάνια¨ όλοι μπορούνε να συμμετάσχουν.

Τα προηγούμενα χρόνια στην τελετή μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Κομοτηνή Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ, ο κοινοτάρχης Κέχρου Αμπντουλκαντίρ Χαφίζ Χότζα, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ, η αντινομάρχης Ροδόπης Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο υπερνομάρχης Ροδόπης-Έβρου Μηνόπουλος και εκατοντάδες ομογενείς μας (διπλανή φωτογραφία). Αυξημένο αναμένεται το ενδιαφέρον και για την φετινή τελετή.

Το έθιμο ¨ 40 Κουρμπάνια¨ χρονολογείται από την κατάκτηση της Δ.Θράκης από τους Τούρκους. Είναι μια τελετή τιμής για τους σαράντα μάρτυρες που κατέκτησαν τη Δ.Θράκη. Γίνεται κάθε χρόνο 40 μέρες μετά το Χιντερλέζ. Παλιά γινόταν ημέρα Πέμπτη. Τα τελευταία χρόνια με τη σκέψη στους εργαζόμενους, μετατέθηκε για Κυριακή. Παλιά γινόταν πάνω στην συνοριακή γραμμή Ελλάδας-Βουλγαρίας. Μετά τον επανακαθορισμό των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες κάποιοι τάφοι των αγίων έμειναν στη Βουλγαρία. Και κάποιοι στην ελληνική πλευρά. Ο λαός σκέφτηκε ότι η τελετή δεν θα ήταν δυνατόν να γίνεται πάνω στην συνοριακή γραμμή και επέλεξε την περιοχή στη Χλόη που απέχει 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Σχόλιο : Δηλαδή ο υπερνομάρχης Ροδόπης-Έβρου μετείχε σε γιορτή για την κατάκτηση της Θράκης από τους Οθωμανούς. Δεξιά του ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν. Δείτε τη σχετική φωτογραφία.
http://tourkikanea.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(ΕΛΛΗΝΑ ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ - ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ).


(ΕΛΛΗΝΑ ΑΓΩΝΙΣΟΥ - ΕΧΕΙΣ ΒΑΡΥΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ - ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΑΙΜΑ ΣΟΥ ΔΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΣΟΥ)

ΘΥΜΙΣΟΥ

"ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ"
- "ΟΧΙ" - "ΑΕΡΑ" - "Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ" - "MΩΛΟΝ ΛΑΒΕ"


Περιγραφή: Πατρίς, να μακαρίζης όλους τους Έλληνες, ότι θυσιάστηκαν δια σένα να σ΄ αναστήσουνε, να ξαναειπωθής άλλη μίαν φορά ελεύτερη πατρίδα, οπού ήσουνε χαμένη και σβυσμένη από τον κατάλογον των εθνών. Όλους αυτούς να τους μακαρίζης. Όμως να θυμάσαι και να λαμπρύνεις εκείνους οπού πρωτοθυσιάστηκαν εις την Αλαμάνα, πολεμώντας με τόση δύναμη Τούρκων, κ΄ εκείνους οπού αποφασίστηκαν και κλείστηκαν σε μίαν μαντρούλα με πλίθες, αδύνατη, εις το χάνι της Γραβιάς, κ΄ εκείνους οπού λιώσανε τόση Τουρκιά και πασσάδες εις τα Βασιλικά, και εκείνους οπού αγωνίστηκαν σαν λιοντάρια εις την Λαγκάδα του Μακρυνόρου. Απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Αφιερωμένη σε όλες τις Ηρωίδες και όλους τους Ήρωες του ΄21, που πρόσφεραν την ζωή τους και την περιουσία τους για την Λευτεριά! Αφιερωμένη στους φίλους μας, που δεν είναι πια κοντά μας!