ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ - Ο ΓEΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ κ' Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΠΑΝ:


ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ: "NA ΚΟΙΤΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ."

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ:
"ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΟΥ, ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ, ΘΑ' ΝΕΡΓΗΣΩ ΚΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΜΟΥ ΚΑΜΟΥΝ"

ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝ ΕΙΠΩΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΩΣ "ΑΚΡΑΙΟ"

Ο ΝΙΤΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο ελληνικός και έχη καταπολεμηθεί τόσο πολύ απο τόσο πολλούς λαούς, οι οποιοι δεν προσέφεραν τίποτα εις αυτήν"
F. Nizsche

16/11/10

Ποιοί φάγαν τον Γράψα και γιατί.....

Γιατί η Ντόρα απαίτησε την απομάκρυνση του Γράψα;
Τι αποκαλύπτει ο καθηγητής Βασίλης Μαρκεζίνης
Την ξαφνική αποστράτευση τον Ιούλιο του 2009 του τότε αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Γράψα φωτίζει στο βιβλίο του για «Μια νέα εξωτερική πολιτική» που πρόσφατα κυκλοφόρησε, ο καθηγητής Βασίλης Μαρκεζίνης.
Αναφέρεται σε πληροφορίες και περιστατικά που δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά για... υπηρεσιακούς λόγους απομακρύνθηκε ο στρατηγός. Αντίθετα, φέρεται να είχε απαιτήσει την αποστράτευσή του η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Γράφει συγκεκριμένα στη σελ. 370 ο κ. Μαρκεζίνης για την «αιφνίδια και ακόμη ανεξήγητη απομάκρυνση του πρώην ΑΓΕΕΘΑ στρατηγού Γράψα, διακεκριμένου αξιωματικού των καταδρομών και φίλου του τότε πρωθυπουργού κ. Καραμανλή:

Ενοχλούσε τους Τούρκους!
«Ο κ. Γράψας αντικαταστάθηκε άνευ αιτιολογίας 8 μήνες πριν λήξει η θητεία του (τέλος Ιουλίου 2009), αντί κατά την εποχή των προγραμματισμένων κρίσεων, δηλαδή Μάρτιο - Απρίλιο 2010, οπότε και θα μπορούσε, θεωρητικά, να είχε παραταθεί η θητεία του για ένα ακόμη έτος.

Σχεδόν τίποτα δεν είναι επισήμως γνωστό για το επεισόδιο, όπως και το γιατί ο στρατηγός παραιτήθηκε “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος” με άκρα αξιοπρέπεια και άνευ σχολίου, αλλά και γιατί ο Τύπος δεν έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει τις εξής φημολογούμενες, μη επιβεβαιωθείσες, αλλά αληθοφανείς πληροφορίες που φέρουν τους Τούρκους αλλά, ιδίως, τους Αμερικανούς ως εκφράσαντες διαμαρτυρίες εναντίον του στο δικό μας υπουργείο Εξωτερικών.

Οι διαμαρτυρίες αφορούσαν το ότι ο στρατηγός δημιουργούσε (με τις αμφίβιες μονάδες κατάλληλα οπλισμένων καταδρομέων που έβγαιναν αιφνιδιαστικά σε διάφορα ξερονήσια) “προϋποθέσεις θερμού επεισοδίου”. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπουργός
Εξωτερικών απαίτησε την άμεση απομάκρυνση του στρατηγού. Μετά από ένα στάδιο αμφιβολιών –τα παράπονα εναντίον του στρατηγού φαίνεται πως άρχισαν να διατυπώνονται την άνοιξη του 2009– ο πρωθυπουργός υπέκυψε και ο στρατηγός Γράψας πλήρωσε έτσι την αναίρεση της προβλεψιμότητας που μέχρι τότε προσέφερε (όπως και σήμερα προσφέρει) η στατική φρούρηση ορισμένων μόνο, γνωστών στον επιτιθέμενο, βραχονησίδων.

Επαναλαμβάνω, τίποτε από τα ανωτέρω ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, αλλά μαζί με την αιφνίδια απομάκρυνση του στρατηγού παραμένει εξίσου μυστηριώδες το ότι οι ανωτέρω φήμες ούτε καν διερευνήθηκαν από τα λαγωνικά του Τύπου. Αν όμως τα πραγματικά γεγονότα επί των οποίων στηρίζονται οι ανωτέρω παρατηρήσεις και σκέψεις είναι, έστω και κατά 50%, ορθά, τότε ο μεν στρατηγός αναδεικνύεται “σωστός στρατιώτης” και “πιστός φίλος”, ο δε πρώην πρωθυπουργός πιθανώς να εμφανίζεται στα μάτια πολλών πολιτών ως άβουλος, άφιλος και ίσως υπερβολικά πρόθυμος να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των Αμερικανών!».

Ξεκάθαρα από τις παραπάνω επισημάνσεις του κ. Μαρκεζίνη –που ασφαλώς βασίζονται σε πληροφορίες που έχει και όσα κυκλοφόρησαν εκείνες τις μέρες– αυτό που βγαίνει είναι ότι ο κ. Γράψας «πλήρωσε» γιατί ενοχλούσε με τα στρατηγικά του σχέδια και την επάνδρωση των βραχονησίδων τους Τούρκους και τους Αμερικανούς.

Αν για τα όσα γράφει ο έγκυρος και με διεθνείς περγαμηνές καθηγητής έχει αντίθετη άποψη η κυρία Μπακογιάννη, θα ήταν ευπρόσδεκτη και φυσικά πάρα πολύ χρήσιμη από πλευράς προσφοράς σε γεγονότα που έχουν σχέση με την εθνική κυριαρχία μας.

paron.gr

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσίαση των αλλαγών στα ανώτατα κλιμάκια των Ελληνικών ΕΔ απο τα τουρκικά μέσα, με απανωτά ρεπορτάζ σε πλήθος τουρκικών εφημερίδων.Πέρα απο την συνηθισμένη μεγαλομανία και την τάση των τουρκικών ΜΜΕ να παρουσιάζουν την γείτονα ώς περιφερειακή υπερδύναμη ,το ενδιαφέρον αυτή τη φορά εστιάζεται και σε ένα άλλο γεγονός..

Τα επίμαχα ρεπορτάζ σε Χουριέτ, Μιλιέτ, iyibilgi.com, ulusalkanal.com.tr κλτ (που δημοσιεύει το tourkikanea.blogspot.com) μοιάζουν να βγήκαν απο το γραφείο τύπου κάποιου στρατιωτικού Επιτελείου καθώς είναι σχεδόν καρμπόν ,με πολύ μικρές διαφορές. Δεν είναι βέβαια μυστικό το ότι οι Τούρκοι δημοσιογράφοι περνάνε κανονική εκπαίδευση στην Ακαδημία Εθνικής Ασφαλείας (Τουντζάι Οπτσίν -Δημοσιογράφοι Επιτελείς) και σε άλλα ευαγή ιδρύματα ,γεγονός που εξηγεί πολλές φορές και τον ρόλο ορισμένων -τρανταχτό παράδειγμα,οι δημοσιογράφοι-"κομαντος" της Χουριέτ που πυροδότησαν την κρίση των Ιμίων-

Ακολουθεί το "ρεπορτάζ" της Μιλλιέτ

Οι κρίσεις των Αρχηγών στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων ανατέθηκε σε έναν αρχηγό που γνωρίζει την τουρκική. Οι κρίσεις στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έφεραν αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Γράψας, "το γεράκι", αναγκάστηκε σε αποστρατεία, λόγω των υφιασταμένων (στην Ελλάδα) προβλημάτων με την Τουρκία. Πλέον αυτού ο
πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της επόμενης ημέρας, στη θέση του Αρχηγού των Χερσαίων Δυνάμεων τοποθέτησε τον Αντιστράτηγο Φράγκο Φραγκούλη, στη θέση του αποστρατευθέντος Δημητρίου Βούλγαρη. Ο ανωτέρω πλέον της Αγγλικής και της Ρωσικής έχει και καλό επίπεδο γνώσης της Τουρκικής. Ο καταγόμενος από την Κομοτηνή
της Δυτικής Θράκης Φραγκούλης, υπηρέτησε και στην Άγκυρα ως στρατιωτικός ακόλουθος και επειδή διετέλεσε και διοικητής του τμήματος πληροφοριών του στρατού, στο στρατό τον αποκαλούν με το παρατσούκλι "στρατηγός αράχνη".

Η επιλογή της αποστρατείας του ¨γερακιού", δηλαδή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημήτριου Γράψα, ο οποίος συμπλήρωσε δύο χρόνια στην αρχηγία και η ανάθεση της Αρχηγίας των Χερσαίων Δυνάμεων μετά από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ στον Αντιστράτηγο Φράγκο Φραγκούλη δημιούργησα πολλές αντιδράσεις στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμει. Επ' αυτού ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέφερε, ότι αποφασίσθηκε σ' αυτόν το χρόνο, προκειμένου οι κρίσεις να εναρμονιστούν με αυτές που έγιναν πρόσφατα στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το γεγονός όμως το πλέον καθοριστικό για την επιλογή του χρόνου κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι κρίσεις των αρχηγών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα (ελληνικά) ΜΜΕ και τα σενάρια που προβλήθηκαν και κέρδισαν την ακροαματικότητα, είναι η απόφαση του (πρώην) Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημήτριου Γράψα, να αποστείλει 1000 καταδρομείς σε μικρά νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Zougla”, σχετικά με το θέμα της αποστολής καταδρομέων, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και η επαύξηση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι Αρχηγοί θεωρώντας τον (προωθούμενο) διάλογο (με την Τουρκία) ως λάθος και για το λόγο αυτό το ακραίο εθνικιστικό κόμμα το
ΛΑΟΣ δήλωσε ότι"η Τουρκία άλλαξε τους Έλληνες Αρχηγούς".

Είχε ενημερώσει εγκαίρως η ΕΥΠ για τις τουρκικές κινήσεις στην Ρώ


Νέα διάσταση στο «ξαφνικό» ενδιαφέρον που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία στην περιοχή της Ρω και του Καστελόριζου, δίνει η αποκάλυψη του ΕΘΝΟΥΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ότι από τα μέσα Ιουνίου η ΕΥΠ είχε προειδοποιήσει με Ακρως Απόρρητο Σήμα για επικείμενες τουρκικές κινήσεις στην περιοχή, προσδιορίζοντας μάλιστα και τη χρονική στιγμή, στις αρχές Αυγούστου.

Ετσι οι φαινομενικά «αθώες» προσεγγίσεις στο νησί Τούρκων δημοσιογράφων αρχικώς, η διέλευση στρατιωτικών πλοίων, η παρενόχληση επιβατικών τουριστικών σκαφών αλλά και η παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται ότι δεν ήταν άσχετα και τυχαία περιστατικά, αλλά είχαν σχεδιασθεί αρκετό διάστημα πριν.

Πληροφορίες.
Στις αρχές Ιουνίου ο τότε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ι. Κοραντής σε Ακρως Απόρρητο σήμα που είχε αποδέκτες το γραφείο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, τους υπουργούς Αμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών κ. Μεϊμαράκη, Μπακογιάννη και Παυλόπουλο καθώς και τον τότε ΑΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ. Γράψα, προειδοποιούσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε συγκεντρώσει η ΕΥΠ, σχεδιάζεται «κίνηση» της Τουρκίας στην περιοχή της Ρω.

Στο Σήμα (σε μιάμιση σελίδα) καταγράφονταν δύο περιστατικά με σκάφη τα οποία βρέθηκαν λίγα μέτρα από την ακτή του νησιού,τα οποία συνδέθηκαν με συγκεκριμένες πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί μέσω άλλων καναλιών από την ΕΥΠ και συνέτειναν στο συμπέρασμα για την επικείμενη τουρκική «κίνηση».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τη σπουδαιότητα της προειδοποίησης, δεν υπήρξε καμιά απολύτως κινητοποίηση στην κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν ζητήθηκαν καν περαιτέρω στοιχεία από την ΕΥΠ, ενώ δεν υπήρξε η οποιαδήποτε σύσκεψη όπως θα ανέμενε κανείς.

Τα τεστ αντοχής που έκαναν οι Τούρκοι στη Ρω είχαν αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο έχει παρατηρηθεί σε πολλά φυλάκια σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τα οποία, λόγω της λειψανδρίας στις Ενοπλες Δυνάμεις, είτε είναι πλημμελώς επανδρωμένα είτε ουσιαστικά έχουν εγκαταλειφθεί.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι φυλάκιο σε μεγάλο νησί στο Βόρειο Αιγαίο, σε ακτή που αποτελεί τον συνήθη τόπο αποβίβασης λαθρομεταναστών λόγω εγγύτητας με την Τουρκία, όπου το φυλάκιο έχει ουσιαστικά καταργηθεί...

Αφού ο κ. Κοραντής απομακρύνθηκε από την ηγεσία της ΕΥΠ, και αφού υπήρξε ένα «κενό διάστημα» μέχρις ότου αναλάβει ο διάδοχός του Δ. Παπαγγελόπουλος, υπήρξε η δημοσιοποίηση της πληροφορίας για αποστολή ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων για επάνδρωση των φυλακίων σε νησιά που είχαν μείνει χωρίς φρουρά ή υπολειτουργούσαν.

ΤΟ ΣΗΜΑ

«Οι Τούρκοι δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά μας»

Στο Σήμα (σε μιάμιση σελίδα) καταγράφονταν δύο περιστατικά με σκάφη τα οποία βρέθηκαν λίγα μέτρα από την ακτή του νησιού, το ένα εξ αυτών μάλιστα παρέμεινε επί μακρόν (το έτερο περιστατικό δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα), θέλοντας να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς και να διαπιστώσουν την ταχύτητα αντίδρασης του Λιμενικού και του φυλακίου που υπάρχει στο νησί.

Σε δεύτερη φάση η τουρκική πλευρά ενεργοποίησε το «αθώο» φαινομενικά σχέδιο, με την αποστολή δημοσιογράφων που προσέγγιζαν τη Ρω. Τα πρώτα δημοσιεύματα προέβαλλαν τον ιδιαίτερα παράδοξο ισχυρισμό ότι η Ρω είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας, καταλήγοντας τελικώς στην καταγγελία παρουσίας Ελλήνων στρατιωτών στο νησί.

Η επικαιροποίηση και μάλιστα με τον πιο έντονο τρόπο της απαίτησης της Αγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου ήταν ένας από τους στόχους της τουρκικής πλευράς, όπως φάνηκε με την παρέμβαση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ακολούθησε.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Οζούγκεργκιν, αφού... μεγαλόψυχα δεν αμφισβήτησε την κυριαρχία στη Ρω έσπευσε να επαναφέρει όλη την ατζέντα των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, προειδοποίησε την Αθήνα να μην προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες (εκτός της είδησης για επάνδρωση φυλακίων, λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει το -θεωρητικό- νέο θεσμικό πλαίσιο για πετρελαϊκές έρευνες στο Αιγαίο), ενώ διευκρίνισε ότι η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά όλες τις κινήσεις που κατά την τουρκική άποψη παραβιάζουν τη συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας να κρατήσει αποστρατιωτικοποιημένα τα νησιά.

Η Τουρκία με δεδομένη τη σημασία που έχουν το Καστελόριζο και οι παρακείμενες νησίδες σε μελλοντική ενδεχόμενη ρύθμιση των «ζητημάτων» του Αιγαίου επιδιώκει να διατηρηθεί η εντύπωση ότι και η Ρω είναι ακατοίκητη βραχονησίδα που δεν φιλοξενεί δραστηριότητα ή ανθρώπινη παρουσία και επομένως δεν έχει δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες...

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι το συγκεκριμένο σήμα που έστειλε η ΕΥΠ ήταν μια από τις τελευταίες επίσημες επικοινωνίες του διοικητή της, πρέσβη Ι. Κοραντή με την κυβέρνηση λίγο πριν «αποκεφαλιστεί», ενώ και ο άλλος εμπλεκόμενος στην υπόθεση, ο ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Γράψας αποστρατεύθηκε αιφνιδιαστικά παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, αφού έστω και με καθυστέρηση είχαν καλυφθεί τα κενά σε φυλάκια των νησιών και είχε δοθεί εντολή για στενή παρακολούθηση των κινήσεων της Τουρκίας...

«ΣΥΜΠΤΩΣΗ»
Τα σχέδια του νέου γ.γ. του ΝΑΤΟ

Οι κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει και της επίσκεψης που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα σε Αθήνα και Αγκυρα ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ Α.Φ. Ράσμουσεν που έχει θέσει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της συνεργασίας Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, η οποία σκοντάφτει κυρίως στο Κυπριακό (και το βέτο που θέτει η Αγκυρα σε κάθε συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ που συμμετέχει η Κύπρος). Ο κ. Ράσμουσεν γνωρίζει ότι ένα από τα διαρκή αγκάθια που θα αντιμετωπίσει στη θητεία του είναι η συνεχής αντιπαράθεση στο Αιγαίο που «υπονομεύει» την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας, ενώ υποκρύπτει και τον μόνιμο κίνδυνο θερμού επεισοδίου μεταξύ δύο συμμάχων χωρών. Ετσι η ρύθμιση των «προβλημάτων του Αιγαίου», είτε με μόνιμο τρόπο είτε με διάφορες μορφές Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και ΝΑΤΟϊκές ρυθμίσεις για την αναγνώριση των συμμαχικών και φίλιων αεροσκαφών), θα εστιαστεί αναπόφευκτα και στο καθεστώς των νησιών και έτσι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με αιχμή τη Ρω...

ΜΕ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Η συνάντηση στην Κέρκυρα

Λίγες ημέρες αργότερα η κ. Μπακογιάννη είχε συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό της Α. Νταβούτογλου κατ’ ιδίαν στην Κέρκυρα στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ, αλλά δεν είναι γνωστό εάν συζητήθηκε το θέμα αυτό, στο πλαίσιο της επιθυμίας για αποτροπή εντάσεων, πολύ περισσότερο που τότε ακόμη η υπουργός Εξωτερικών επέμενε να πραγματοποιήσει εντός του Ιουλίου ή του Αυγούστου επίσκεψη στην Αγκυρα...

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(ΕΛΛΗΝΑ ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ - ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ).


(ΕΛΛΗΝΑ ΑΓΩΝΙΣΟΥ - ΕΧΕΙΣ ΒΑΡΥΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ - ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΑΙΜΑ ΣΟΥ ΔΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΣΟΥ)

ΘΥΜΙΣΟΥ

"ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ"
- "ΟΧΙ" - "ΑΕΡΑ" - "Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ" - "MΩΛΟΝ ΛΑΒΕ"


Περιγραφή: Πατρίς, να μακαρίζης όλους τους Έλληνες, ότι θυσιάστηκαν δια σένα να σ΄ αναστήσουνε, να ξαναειπωθής άλλη μίαν φορά ελεύτερη πατρίδα, οπού ήσουνε χαμένη και σβυσμένη από τον κατάλογον των εθνών. Όλους αυτούς να τους μακαρίζης. Όμως να θυμάσαι και να λαμπρύνεις εκείνους οπού πρωτοθυσιάστηκαν εις την Αλαμάνα, πολεμώντας με τόση δύναμη Τούρκων, κ΄ εκείνους οπού αποφασίστηκαν και κλείστηκαν σε μίαν μαντρούλα με πλίθες, αδύνατη, εις το χάνι της Γραβιάς, κ΄ εκείνους οπού λιώσανε τόση Τουρκιά και πασσάδες εις τα Βασιλικά, και εκείνους οπού αγωνίστηκαν σαν λιοντάρια εις την Λαγκάδα του Μακρυνόρου. Απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Αφιερωμένη σε όλες τις Ηρωίδες και όλους τους Ήρωες του ΄21, που πρόσφεραν την ζωή τους και την περιουσία τους για την Λευτεριά! Αφιερωμένη στους φίλους μας, που δεν είναι πια κοντά μας!