ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ - Ο ΓEΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ κ' Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΠΑΝ:


ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ: "NA ΚΟΙΤΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ."

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ:
"ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΟΥ, ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ, ΘΑ' ΝΕΡΓΗΣΩ ΚΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΜΟΥ ΚΑΜΟΥΝ"

ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝ ΕΙΠΩΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΩΣ "ΑΚΡΑΙΟ"

Ο ΝΙΤΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο ελληνικός και έχη καταπολεμηθεί τόσο πολύ απο τόσο πολλούς λαούς, οι οποιοι δεν προσέφεραν τίποτα εις αυτήν"
F. Nizsche

5/10/09

ΤΟ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ ΑΒΕΡΩΦ

"ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ"

 Το θωρακισμένο εύδρομο Γ.Αβέρωφ

Εφέτος συμπληρώνονται 100 έτη από τότε που αγοράστηκε το θωρακισμένο καταδρομικό ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ. Το πλοίο της νίκης, το πλοίο χάρις στο οποίο το 1912-1913, επετεύχθη η έως σήμερα ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, στις δύο ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου. Με τις ναυμαχίες αυτές, σφραγίστηκε η απελευθέρωση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου (μαζί με τις άτυχες Ίμβρο και Τένεδο που ανέπνευσαν τον αέρα της ελευθερίας για 11 μόνο χρόνια).

Είμαστε σίγουροι ότι η οικογένεια του ΠΝ και ιδίως οι αρμόδιοι που είναι υπεύθυνοι για την συντήρηση του θαυμάσιου πλοίου/μουσείου, θα έχουν φροντίσει να οργανώσουν ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις, για την μοναδική αυτή επέτειο του ένδοξου Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το υπερήφανο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ θα ξαναζωντανέψει με αυτόν τον τρόπο, νοερά στον σημερινό Έλληνα, τις στιγμές της καθέλκυσης, του κατάπλου και του πολεμικού απόπλου, έως την ορμητική επίθεσή του υπό τον Ναύαρχο Κουντουριώτη, εναντίον του «εχθρού του γένους».

Ωστόσο, το ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ, αποτελεί μια ιδιαιτερότητα για το ΠΝ, όχι μόνο εξαιτίας της δράσης του στους ελληνικούς αγώνες, μα και εξαιτίας της γενναιόδωρης προσφοράς του 1/3 περίπου της αξίας του, από τον εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ (1819-1899), ο οποίος μεταξύ των μεγάλων προσφορών στην πατρίδα, είχε το όραμα της χρηματοδότησης αγοράς ενός πλοίου, όταν στην διαθήκη του προέβλεψε την κατάθεση ποσού: «ίνα δια του τόκου και του κεφαλαίου η Ελληνική Κυβέρνησις ναυπηγήση ισχυρόν καταδρομικόν πλοίον».

Τι το ωραιότερο λοιπόν για το ΠΝ να σχεδιάσει τον συνδυασμό των εκδηλώσεων τόσο για το πλοίο, όσο και για τον μεγάλο άνδρα, του οποίου ο αδριάντας στέκεται υπερήφανα, εμπρός από το Παναθηναϊκό Στάδιο, του οποίου επίσης δέχθηκε να αναλάβει χρηματικώς την αναμαρμάρωση. Εφέτος λοιπόν συμπληρώνονται 110 έτη από τον θάνατό του (15/07/1899) και 191 έτη (15/08/1818) από την γέννηση του μεγάλου αυτού Έλληνα.

Η ιδέα όμως διεξαγωγής εκδηλώσεων τιμής, εμπρός από τον τάφο του Γεωργίου Αβέρωφ, θα αντιμετωπίσει ουσιαστικό πρόβλημα. Σήμερα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, αμέσως μετά την είσοδο στην αριστερά πλευρά και δίπλα από τους τάφους των Αρχιεπισκόπων Ελλάδος, ορθώνεται υπερήφανο μαυσωλείο προς τιμήν του. Τον Απρίλιο του 1908 η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στην Αλεξάνδρεια το εύδρομο ΜΙΑΟΥΛΗΣ και μετέφερε την σορό του στο χώμα της πατρίδας, ανάμεσα στους μεγάλους που ανέδειξε το Έθνος.
Ωστόσο η κατάσταση του μαυσωλείου, κάθε άλλο παρά υπερηφάνεια και δόξα αναδίδει, παρά θλίψη και δάκρυ. Στα σκαλοπάτια που οδηγούν στον νεκροθάλαμο, έχουν φυτρώσει πάνω από το μάρμαρο, αγριολούλουδα, ακόμα δε και ….συκιές. Μαζί με τα απαραίτητα απορρίμματα, η παραβιασμένη θύρα και το σπασμένο τζάμι, ολοκληρώνουν την εικόνα της εγκατάλειψης. Στην δε βάση του μνημείου (κυρίως στο οπίσθιο μέρος), ξερολούλουδα ξεφυτρώνουν από το μάρμαρο, επιτείνοντας τον σκεπτικισμό του περαστικού.


Η πίσω πλευρά του μαυσωλείου με αγκάθια και ξερολούλουδα


Στα σκαλοπάτια του νεκροθάλαμου, αγριολούλουδα ,αγριόχορτα και απορρίματα.H πόρτα παραβιασμένη και τα τζάμια σπασμένα.Μια εικόνα που δεν μας τιμά σαν Έλληνες

Γενική άποψη του μαυσωλείου του Γ.Αβέρωφ

Θα προτείναμε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού να αδράξει την ευκαιρία αυτής της διπλής επετείου που εορτάζεται εφέτος. Η φροντίδα και ο καλλωπισμός του μαυσωλείου (έως τις 15 Ιουλίου), είναι κάτι το απλό, αλλά πολύ σημαντικό και το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να δείξει την στοργή και τον σεβασμό που αρμόζει. Τι το ωραιότερο εκτός των εκδηλώσεων επί του πλοίου, η ηγεσία ολοκλήρου του Πολεμικού Ναυτικού, μαζί με μαθητές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, να προσέλθουν σε «προσκύνημα» εμπρός από το Μαυσωλείο του Γεωργίου Αβέρωφ, τελώντας μνημόσυνο στην ιερή του μνήμη; Κάνουμε έκκληση στο ΠΝ, το οποίο πιστεύουμε γνωρίζει να τιμά τους «ανθρώπους του» και πιστεύουμε ότι θα φροντίσει για την αποκατάσταση του μαυσωλείου του Γεωργίου Αβέρωφ.

ΥΓ 1. Ο ερευνητής που θα επιχειρήσει να μάθει την ακριβή ημερομηνία υπογραφής του συμβολαίου για την αγορά του θωρακισμένου καταδρομικού Γ. ΑΒΕΡΩΦ, θα συναντήσει ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά και λανθασμένες καταγραφές. Ακόμη και η επίσημη ιστοσελίδα του πλοίου/μουσείου δεν αναφέρεται σε αυτήν. Ορισμένες πηγές λανθασμένα σημειώνουν ως σχετική ημερομηνία τις 30 Νοεμβρίου 1909. Ωστόσο η υπογραφή έγινε στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου 1909.

ΥΓ 2. Μήπως το ΠΝ θα έπρεπε να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο μία από τις έξι φρεγάτες που σκέπτεται να αγοράσει να ονομαστεί Γ. ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ; Η συνέχεια στην ιστορία του ΠΝ θα πρέπει να εξασφαλιστεί με έναν νέο ΑΒΕΡΩΦ να σχίζει τα νερά του Αιγαίου.


"Αβέρωφ ΙΙ". . Μια εικόνα απο το κοντινό μέλλον?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(ΕΛΛΗΝΑ ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ - ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ).


(ΕΛΛΗΝΑ ΑΓΩΝΙΣΟΥ - ΕΧΕΙΣ ΒΑΡΥΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ - ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΑΙΜΑ ΣΟΥ ΔΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΣΟΥ)

ΘΥΜΙΣΟΥ

"ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ"
- "ΟΧΙ" - "ΑΕΡΑ" - "Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ" - "MΩΛΟΝ ΛΑΒΕ"


Περιγραφή: Πατρίς, να μακαρίζης όλους τους Έλληνες, ότι θυσιάστηκαν δια σένα να σ΄ αναστήσουνε, να ξαναειπωθής άλλη μίαν φορά ελεύτερη πατρίδα, οπού ήσουνε χαμένη και σβυσμένη από τον κατάλογον των εθνών. Όλους αυτούς να τους μακαρίζης. Όμως να θυμάσαι και να λαμπρύνεις εκείνους οπού πρωτοθυσιάστηκαν εις την Αλαμάνα, πολεμώντας με τόση δύναμη Τούρκων, κ΄ εκείνους οπού αποφασίστηκαν και κλείστηκαν σε μίαν μαντρούλα με πλίθες, αδύνατη, εις το χάνι της Γραβιάς, κ΄ εκείνους οπού λιώσανε τόση Τουρκιά και πασσάδες εις τα Βασιλικά, και εκείνους οπού αγωνίστηκαν σαν λιοντάρια εις την Λαγκάδα του Μακρυνόρου. Απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Αφιερωμένη σε όλες τις Ηρωίδες και όλους τους Ήρωες του ΄21, που πρόσφεραν την ζωή τους και την περιουσία τους για την Λευτεριά! Αφιερωμένη στους φίλους μας, που δεν είναι πια κοντά μας!