ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ - Ο ΓEΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ κ' Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΠΑΝ:


ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ: "NA ΚΟΙΤΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ."

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ:
"ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΟΥ, ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ, ΘΑ' ΝΕΡΓΗΣΩ ΚΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΜΟΥ ΚΑΜΟΥΝ"

ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝ ΕΙΠΩΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΩΣ "ΑΚΡΑΙΟ"

Ο ΝΙΤΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

"Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο ελληνικός και έχη καταπολεμηθεί τόσο πολύ απο τόσο πολλούς λαούς, οι οποιοι δεν προσέφεραν τίποτα εις αυτήν"
F. Nizsche

27/1/09

Αιγαίο: Η μακροχρόνια διαμάχη και ο ρόλος των Αμερικάνων


Ο Ν. Κουρής, με το νέο βιβλίο του «Αιγαίο: Η μακροχρόνια διαμάχη και ο ρόλος των Αμερικάνων», προσπαθεί να δείξει τον κίνδυνο από τις επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας

Η πολιτική της Τουρκίας είναι εγγύτατα της «κόκκινης γραμμής» σύμφωνα με τον πτέραρχο Ν. Κουρή, ο οποίος ωστόσο εκτιμάει ότι η Τουρκία είναι «γίγαντας με γυάλινα πόδια», που κάθε φορά που συναντάει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας υποχωρεί! Την επισήμανση αυτή κάνει ο Ν. Κουρής, επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ, τέως
υφυπουργός Αμυνας, σε συνέντευξή του στο «Εθνος» με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του: «Αιγαίο: Η μακροχρόνια διαμάχη και ο ρόλος των Αμερικάνων», από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Συνέντευξη στον Δήμο Βερύκιο

Κύριε Αρχηγέ, «ξαναχτυπήσατε» πάλι με το καινούργιο σας βιβλίο...
Προσπάθειά μου είναι να καταδείξω τον κίνδυνο από τις επεκτατικές διαθέσεις της γειτονικής χώρας που επιδιώκει τη βίαιη ανατροπή του καθεστώτος της Συνθήκης της Λοζάνης και τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας.

Η Ελλάδα είχε εγκαίρως αντιληφθεί τον στρατηγικό στόχο της Τουρκίας;
Δυστυχώς, όχι. Η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν αντελήφθη τον κίνδυνο και μένοντας προσηλωμένη στον Ατλαντισμό είχε δημιουργήσει μια «λυκοφιλία» με την Αγκυρα, με τις δύο χώρες να παριστάνουν τους φρουρούς των Στενών έναντι της εικαζόμενης σοβιετικής απειλής.

Οπως περιγράφετε λεπτομερώς στο βιβλίο σας, τις τελευταίες πέντε δεκαετίες η ελληνική διπλωματία υπέστη σοβαρές ήττες εξαιτίας τόσο δικών της λαθών όσο και λόγω των ξένων παρεμβάσεων Βρετανών και Αμερικάνων στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Οντως. Αποτέλεσμα της υποχώρησής μας αυτής είναι σήμερα τον επιχειρησιακό έλεγχο στους αιθέρες του Αιγαίου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να ασκούν οι Αμερικάνοι με τον διοικητή Αεροπορικών Δυνάμεων Νότου, που είναι δικός τους πτέραρχος. Οι Τούρκοι, εν τω μεταξύ, έχουν αποθρασυνθεί και αλωνίζουν στο Αιγαίο. Προ καιρού επιχείρησαν να επιβάλουν στο ΝΑΤΟ τη διεκδίκησή τους για αποστρατιωτικοποίηση του Αϊ-Στράτη.
Πολύ πρόσφατα επιχείρησαν να απαγορεύσουν την προσγείωση ελικοπτέρου μας στο Φαρμακονήσι ισχυριζόμενοι ότι η περιοχή αυτή ανήκει στην Τουρκία! Φαίνεται ότι εισερχόμαστε σε μια νέα φάση των τουρκικών διεκδικήσεων. Η Αγκυρα διεκδικεί πλέον κατοικημένα ελληνικά εδάφη!
Η πολιτική της είναι εγγύτατα της «κόκκινης γραμμής».

Αυτό τι σημαίνει, πόλεμο;
Πόλεμος είναι βαριά λέξη! Πριν φτάσουμε εκεί υπάρχουν άλλες δυνατότητες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να αποτρέψουμε ενέργειες όπως οι πρόσφατες στο Φαρμακονήσι.
Οι χειριστές των μαχητικών μας αεροσκαφών σίγουρα γνωρίζουν τα όρια των Τούρκων πιλότων. Μπορούν να εκπονήσουν τακτικές που θα κάνουν «δύσκολη» τη ζωή των παραβατών του εθνικού μας χώρου. Μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι στο Αιγαίο έχουμε αναπτύξει συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος και επιφανείας-επιφανείας, που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τον αποτρεπτικό ρόλο των μαχητικών μας.
Αποστολή των ΕΔ μας είναι η αποτροπή του πολέμου και η προάσπιση των νομίμων συμφερόντων μας. Αν μας επιβληθεί θα αγωνιστούμε για την προάσπιση των συνόρων μας και των συμφερόντων της χώρας.

Στο βιβλίο σας περιγράφετε τρεις σοβαρές κρίσεις που παραλίγο να καταλήξουν σε πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες. Τι συμπεράσματα εξάγονται από αυτές;
Στην αποβατική ενέργεια στην Κύπρο οι Τούρκοι παρουσίασαν πολλές αδυναμίες. Εχω τη γνώμη ότι, παρά τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε από τις ΗΠΑ προ και κατά τις επιχειρήσεις, η αποβατική ενέργεια θα αποτύγχανε αν στην Κύπρο εφαρμόζονταν τα υπάρχοντα σχέδια και αν η ελληνική ηγεσία δεν βρισκόταν σε κατάσταση σύγχυσης και ενεργούσε με στοιχειώδη αποφασιστικότητα.
Ο χειρισμός της κρίσης του Μαρτίου 1987 είναι υπόδειγμα θαυμαστής συνεργασίας της διπλωματίας και της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπήρξε απόλυτη συναντίληψη πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που είχε φροντίσει το τελευταίο διάστημα να ασκήσει εντατικά τις δυνάμεις μας εγγύς των ανατολικών συνόρων μας. Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου δεν ζήτησε τη βοήθεια των «φίλων» και συμμάχων, βασίστηκε στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας και στην ομοψυχία στρατού και λαού.

Στο τέλος του βιβλίου σας αναφέρετε ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τα σύνδρομα του παρελθόντος και ότι οι Τούρκοι είναι «γίγαντας με γυάλινα πόδια». Τι εννοείτε στο σημείο αυτό;
Οπως ανέφερα και στην περίπτωση της απόβασης της Κύπρου, οι τουρκικές ΕΔ έδειξαν χτυπητές αδυναμίες. Αυτές τις αδυναμίες είχαν υπόψη τους οι Αμερικάνοι και σχεδίασαν την υποστήριξή τους με μυστικές επιχειρήσεις. Η αδυναμία των Τούρκων είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή και της έλλειψης κοινωνικής συνοχής.
Πιστεύω πως οι στρατηγοί δεν θα επιχειρήσουν να μας επιτεθούν. Αν το επιχειρήσουν και αποτύχουν, αυτό θα σημάνει το τέλος τους. Ολα αυτά καθιστούν τις τουρκικές ΕΔ ευάλωτες.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(ΕΛΛΗΝΑ ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ - ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ).


(ΕΛΛΗΝΑ ΑΓΩΝΙΣΟΥ - ΕΧΕΙΣ ΒΑΡΥΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ - ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΑΙΜΑ ΣΟΥ ΔΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΣΟΥ)

ΘΥΜΙΣΟΥ

"ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ"
- "ΟΧΙ" - "ΑΕΡΑ" - "Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ" - "MΩΛΟΝ ΛΑΒΕ"


Περιγραφή: Πατρίς, να μακαρίζης όλους τους Έλληνες, ότι θυσιάστηκαν δια σένα να σ΄ αναστήσουνε, να ξαναειπωθής άλλη μίαν φορά ελεύτερη πατρίδα, οπού ήσουνε χαμένη και σβυσμένη από τον κατάλογον των εθνών. Όλους αυτούς να τους μακαρίζης. Όμως να θυμάσαι και να λαμπρύνεις εκείνους οπού πρωτοθυσιάστηκαν εις την Αλαμάνα, πολεμώντας με τόση δύναμη Τούρκων, κ΄ εκείνους οπού αποφασίστηκαν και κλείστηκαν σε μίαν μαντρούλα με πλίθες, αδύνατη, εις το χάνι της Γραβιάς, κ΄ εκείνους οπού λιώσανε τόση Τουρκιά και πασσάδες εις τα Βασιλικά, και εκείνους οπού αγωνίστηκαν σαν λιοντάρια εις την Λαγκάδα του Μακρυνόρου. Απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Αφιερωμένη σε όλες τις Ηρωίδες και όλους τους Ήρωες του ΄21, που πρόσφεραν την ζωή τους και την περιουσία τους για την Λευτεριά! Αφιερωμένη στους φίλους μας, που δεν είναι πια κοντά μας!